Miksi palkokasvit kiinnostavat juuri nyt? Suosittu yleisöluentosarja tulee taas – seuraa etäyhteyksin!
Papuja pallon parhaaksi -yleisöluentosarjassa puidaan palkokasvien roolia monenlaisten ympäristö- ja yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Kuljemme palkokasvien matkassa pellolta pöytään ja tutkimme keinoja, joilla nämä runsaasti proteiinia sisältävät kasvit voivat parantaa ympäristön ja ihmiskunnan terveyttä ja hyvinvointia. Tilaisuudet ovat avoimia ja ilmaisia kaikille kiinnostuneille.
Seuraa yleisöluentosarjaa verkossa suorana tai katso tallenteena! Voit myös osallistua keskusteluun ja lähettää mieltäsi askarruttavat kysymykset asiantuntijoiden pohdittavaksi. Ilmoittautumisen jälkeen saat heti sähköpostiisi linkin yleisöluentosarjan seuraamiseen ja ohjeet keskusteluun osallistumiseen. Jokaiseen iltaan tulee ilmoittautua erikseen. Ilmoittautuminen on auki jokaisen illan alkuun saakka.
Maanantai 19.9.2022 klo 17-19
Palkokasvit osana Suomen ruokaturvaa
Yleisöluentosarjan ensimmäisenä iltana pohdimme palkokasvien roolia osana Suomen ruokaturvaa. Miten kotimaisten palkokasvien viljely vaikuttaa ruokaturvaan ja millaisia kytkentöjä tällä on talouteen? Miten palkokasvit soveltuvat märehtijöiden ruokintaan ja millaisia heijastuksia tällä on rehuomavaraisuuteen? Entä miten suomalaiset maataloustuottajat ja kuluttajat suhtautuvat palkokasveihin nyt kriisiaikana?
Palkokasveista ja ruokaturvasta ovat keskustelemassa maatalousekonomian professori Timo Sipiläinen, kotieläinravitsemuksen yliopistonlehtori Anni Halmemies-Beauchet Filleau ja maantieteen tutkija Kirsi Korhonen. Illan puheenjohtajana toimii järjestötoiminnan johtaja Perttu Pyykkönen Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitosta.
Katso tilaisuuden tallenne tästä:
Ohjelma:
- 17:00 Tilaisuuden avaus
Perttu Pyykkönen, MTK - 17:10 Palkokasvien viljely ja Suomen ruokaturva
Timo Sipiläinen, Helsingin yliopisto - 17:35 Palkokasveista potkua pötsiin
Anni Halmemies-Beauchet-Filleau, Helsingin yliopisto - 18:00 Pavut pellolla ja pöydässä – näkemyksiä kasviproteiinien kulutuksesta ja tuotannosta kriisiaikana
Kirsi Korhonen, Luonnonvarakeskus - 18:25 Keskustelu
- 19:00 Tilaisuus päättyy
Maanantai 3.10.2022 klo 17-19
Papupadasta pidemmälle – palkokasveista innovatiivisia elintarvikkeita
Yleisöluentosarjan toisena iltana pohdimme, millaisiin innovatiivisiin elintarvikkeisiin palkokasvit taipuvat. Elintarvikkeiden valmistus on tasapainottelua tuotteen rakenteen, maun ja ravitsemuksellisen laadun välillä. Millaisia hyödyllisiä ominaisuuksia palkokasvituotteisiin voidaan saada prosessoinnin avulla?
Palkokasvituotteiden valmistuksesta ovat keskustelemassa elintarviketieteiden väitöskirjatutkija Katja Kantanen, elintarviketeknologian professori Pekka Varmanen ja elintarvikkeiden aistinvaraisen laatututkimuksen professori Mari Sandell. Keskustelua vetää tutkimuspäällikkö Riitta Partanen Valiolta.
Katso tilaisuuden tallenne tästä:
Ohjelma:
- 17:00 Tilaisuuden avaus
Riitta Partanen, Valio - 17:10 Puruvastusta palkokasvituotteisiin
Katja Kantanen, Helsingin yliopisto - 17:35 Kasviproteiinituotteet B12-vitamiinin lähteiksi
Pekka Varmanen, Helsingin yliopisto - 18:00 Härkäpavun flavori – uhka vai mahdollisuus?
Mari Sandell, Helsingin yliopisto - 18:25 Keskustelu
- 19:00 Tilaisuus päättyy
Maanantai 17.10.2022 klo 17-19
Palkokasvit suomalaisissa ruokavalioissa – mahdollisuudet muutokseen
Yleisöluentosarjan kolmantena iltana paneudumme palkokasveihin osana suomalaisia ruokavalioita. Miten palkokasvien lisääminen vaikuttaa yksilö- ja väestötasolla ruokavalion laatuun ja ravintoaineiden saantiin? Ruokavalioita pyritään meillä ja maailmalla muuttamaan terveellisemmiksi ja vähemmän ympäristöä kuormittaviksi. Millainen ruokavalio olisi ympäristölle ystävällisempi, terveellinen ja myös kulttuurisesti hyväksyttävä suomalaisille? Millainen rooli olisi palkokasveilla ja muilla kasviproteiinien lähteillä tällaisessa ruokavaliossa?
Palkokasviruokavalioista ovat keskustelemassa apulaisprofessori, Leg4Life-hankkeen johtaja Anne-Maria Pajari, ravitsemusepidemiologian erikoistutkija Niina Kaartinen ja kansantaloustieteen yliopistonlehtori Chiara Lombardini. Illan puheenjohtajana toimii Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen.
Katso tilaisuuden tallenne tästä:
Ohjelma:
- 17:00 Tilaisuuden avaus
Arja Lyytikäinen, Valtion ravitsemusneuvottelukunta - 17:10 Papuja pöytään lihan sijaan – mitä tapahtuu työikäisten miesten ruokavalion laadulle kuuden viikon intervention aikana?
Anne-Maria Pajari, Helsingin yliopisto - 17:35 Punaisen lihan osittainen korvaaminen palkokasveilla – ravitsemukselliset hyödyt ja haasteet aikuisväestössä
Niina Kaartinen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos - 18:00 Jokaiselle sopivasti papua: Räätälöityjä ruokavaliomuutosskenaarioita suomalaisilla aikuisilla
Chiara Lombardini, Helsingin yliopisto - 18:25 Keskustelu
- 19:00 Tilaisuus päättyy
MUUTOKSET ESITYSTEN OTSIKOIHIN OVAT MAHDOLLISIA.
Yleisöluentosarjan toteuttavat yhteistyössä: