Papuja pallon parhaaksi – yleisöluentosarja syksyllä 2023

Miksi palkokasvit kiinnostavat juuri nyt? Suosittu yleisöluentosarja tulee taas – seuraa etäyhteyksin!

Papuja pallon parhaaksi -yleisöluentosarjassa puidaan palkokasvien roolia monenlaisten ympäristö- ja yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Kuljemme palkokasvien matkassa pellolta pöytään ja tutkimme keinoja, joilla nämä runsaasti proteiinia sisältävät kasvit voivat parantaa ympäristön ja ihmiskunnan terveyttä ja hyvinvointia. Tilaisuudet ovat avoimia ja ilmaisia kaikille kiinnostuneille.

Seuraa yleisöluentosarjaa verkossa suorana tai katso tallenteena! Voit myös osallistua keskusteluun ja lähettää mieltäsi askarruttavat kysymykset asiantuntijoiden pohdittavaksi. Ilmoittautumisen jälkeen saat heti sähköpostiisi linkin yleisöluentosarjan seuraamiseen ja ohjeet keskusteluun osallistumiseen. Jokaiseen iltaan tulee ilmoittautua erikseen. Ilmoittautuminen on auki jokaisen illan alkuun saakka.

Papuja pallon parhaaksi -webinaarisarja pui keinoja, joilla palkokasvit voivat parantaa ympäristön ja ihmiskunnan terveyttä ja hyvinvointia. Kuva muokattu Phil Price/Flickr CC BY-SA 2.0

Maanantai 18.9.2023 klo 17-19
Miten palkokasvit päätyisivät lautasille suositusten mukaisesti?

Yleisöluentosarjan ensimmäisenä iltana pohdimme keinoja, joiden avulla palkokasvien valinta ruokalautasille helpottuisi. Millaisia suosituksia palkokasvien käyttöön on uusissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa? Miten naiset ja miehet eroavat palkokasvien kuluttajina ja miten arvomme ohjaavat ruokavalintojamme?

Ravitsemuksesta ovat keskustelemassa ravitsemusepidemiologi, tutkimuspäällikkö Satu Männistö, sosiaalipsykologian vanhempi yliopistonlehtori Hanna Konttinen ja kansanterveystieteen tutkijatohtori Elviira Lehto. Illan puheenjohtajana toimii Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Hätönen.

Ohjelma:

  • 17:00 Tilaisuuden avaus
    Katja Hätönen, Ravitsemusterapeuttien yhdistys
  • 17:10 Palkokasvit uusissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa
    Satu Männistö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
  • 17:35 Naiset ja miehet palokasvien kuluttajina – esteistä mahdollistajiin
    Hanna Konttinen, Helsingin yliopisto
  • 18:00 Miten kuluttajien arvot ohjaavat ruokavalintoja?
    Elviira Lehto, Helsingin yliopisto
  • 18:25 Keskustelu
  • 19:00 Tilaisuus päättyy

Katso tilaisuuden tallenne tästä:

Maanantai 2.10.2023 klo 17-19
Terveellisiä ja maistuvia palkokasvituotteita

Yleisöluentosarjan toisena iltana sukellamme palkokasvituotteiden ja niiden valmistuksen pariin. Kuinka paljon ja millaisia B-vitamiineja palkokasveista voi saada? Millaisia tuotteita syntyy, kun yhdistetään kasvi- ja eläinperäisiä raaka-aineita? Miten kuluttajat kokevat kasviperäisten tuotteiden maun?

Palkokasvituotteista ovat keskustelemassa elintarvikekemian vanhempi yliopistonlehtori Susanna Kariluoto, elintarvikkeiden aistinvaraisen laatututkimuksen professori Mari Sandell ja elintarviketeknologian yliopistonlehtori Kirsi Jouppila. Keskustelua vetää HKScan Suomen ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen.

Ohjelma:

  • 17:00 Tilaisuuden avaus
    Soile Käkönen, HKScan Suomi
  • 17:10 Onko palkokasveista B-vitamiinien lähteeksi?
    Susanna Kariluoto, Helsingin yliopisto
  • 17:35 Kuluttajien kokemuksia kasviperäisten tuotteiden mausta
    Mari Sandell, Helsingin yliopisto
  • 18:00 Kasvi- ja eläinperäisiä raaka-aineita yhdistämällä uusia tuotteita
    Kirsi Jouppila, Helsingin yliopisto
  • 18:25 Keskustelu
  • 19:00 Tilaisuus päättyy

Katso tilaisuuden tallenne tästä:

Maanantai 16.10.2023 klo 17-19
Vähentääkö palkokasvien viljely ja rehukäyttö ympäristöpäästöjä?

Yleisöluentosarjan kolmantena iltana keskustelemme palkokasvien viljelyn ja rehukäytön ympäristöpäästöistä erityisesti kasvihuonekaasupäästöjen näkökulmasta. Millaisia kasvihuonekaasupäästöjä palkokasvien viljelystä syntyy ja miten asiaa tutkitaan? Miten palkokasvien lisääminen lehmien ruokintaan vaikuttaa lypsylehmien metaanipäästöihin? Mikä on tällaisesta tuotannosta syntyneen maidon hiilijalanjälki?

Palkokasviruokavalioista ovat keskustelemassa maaperä- ja ympäristötieteen yliopistonlehtori Asko Simojoki, kotieläinravitsemuksen väitöskirjatutkija Olli Pitkänen ja ympäristötekniikan tutkija Sanna Hietala. Illan puheenjohtajana toimii kestävyysratkaisujen johtava asiantuntija Liisa Pietola Sitrasta.

Ohjelma:

  • 17:00 Tilaisuuden avaus
    Liisa Pietola, Sitra
  • 17:10 Palkokasvien viljelyn kasvihuonekaasupäästöt, merkitys ja tutkimus
    Asko Simojoki, Helsingin yliopisto
  • 17:35 Palkokasviruokinnan vaikutus lypsylehmien metaanipäästöihin
    Olli Pitkänen, Helsingin yliopisto
  • 18:00 Palkokasviperustaisen maidontuotannon hiilijalanjälki ja elinkaariarviointi
    Sanna Hietala, Luonnonvarakeskus
  • 18:25 Keskustelu
  • 19:00 Tilaisuus päättyy

Katso tilaisuuden tallenne tästä:

Yleisöluentosarjan toteuttavat yhteistyössä:

Jaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *