Julkaisut

Kaikki julkaisut

Leg4Life-hankkeen politiikkasuosituksia 2: Palkokasvien viljely ruoaksi ja rehuksi vahvistaa ruokaturvaa ja huoltovarmuutta
Lue tästä koko politiikkasuositus
Katso tästä politiikkasuosituksen julkistustilaisuuden tallenne (katsottavissa 24.11.2024 asti)

Julkaistu 7.11.2024.

Näin edistämme palkokasvien viljelyä ja vahvistamme kotimaista ruoantuotantoa:

1. Moninkertaistamme palkokasvien tuotannon Suomessa. Palkokasvien viljely vähentää teollisten typpilannoitteiden eli väkilannoitteiden tarvetta ja korvaa siten ulkomaisia tuotantopanoksia. Palkokasvien hyödyntäminen kasvinvuorotuksessa ja kasviproteiinin tuottaminen vahvistavat omavaraista kotimaista ruoantuotantoa.

2. Korvaamme tuontivalkuaisen kotimaisilla palkokasvirehuilla. Kotimaisiin rehuihin ja tuotantopanoksiin perustuva kotieläintuotanto varmistaa ruokaturvaa Suomen pohjoisissa tuotanto-olosuhteissa.

3. Luomme pitkäjänteisiä kannustimia ja työkaluja palkokasvien viljelyyn. Palkokasvien viljely vaatii pitkäjänteistä tuotantoa tukevaa politiikkaa ja uusia työkaluja viljelijöiden tietotarpeisiin ja tuotannon riskienhallintaan.

Lähteitä ja lisää aiheesta / Sources and further information about the topic:
– Korhonen K, Mäki M, Muilu T. (2023). Tuottajien näkökulmia palkokasvin viljelyyn Suomessa. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 18/2023. 34 s. Luonnonvarakeskus. Linkki julkaisuun.
– Pitkänen O, Halmemies-Beauchet-Filleau A, Räisänen SE, Jaakkola S, Kokkonen T, Vanhatalo A. (2023). Processed fava bean as a substitute for rapeseed meal with or without rumen-protected methionine supplement in grass silage-based dairy cow diets. Journal of Dairy Science 106(5) 3217- 3232. Linkki julkaisuun.
– Reckling M, Döring TF, Bergkvist G, Stoddard FL, Watson CA, Seddig S, Chmielewsk, F-M, Bachinger J. (2018). Grain legume yields are as stable as other crops in long-term experiments across northern Europe. Agronomy for Sustainable Development 38: 63. Linkki julkaisuun.
– Räisänen SE, Kuoppala K, Rissanen P, Halmemies-Beauchet-Filleau A, Kokkonen T, Vanhatalo A. (2023). Effects of forage and grain legume-based silages supplemented with faba bean meal or rapeseed expeller on lactational performance, nitrogen utilization, and plasma amino acids in dairy cows. Journal of Dairy Science 106(10) 6906-6920. Linkki julkaisuun.
– Van Loon MP, Alimagham A, Pronk A, Fodor N, Ion V, Kyvoshein O, Kryvobok O, Marrou H, Mihail R, Mínguez M, Pulina A, Reckling M, Rittler L, Roggero PP, Stoddard FL, Topp CFE, Van der Wel J, Watson CA, Van Ittersum MK. (2023). Grain legume production in Europe for food, feed and meat-substitution. Global Food Security 39: 100723. Linkki julkaisuun.
– Watson CA, Reckling M, Preissel S, Bachinger J, Bergkvist G, Kuhlman T, Lindström K, Nemecek T, Topp CFE, Vanhatalo A, Zander P, Murphy-Bokern D, Stoddard FL. (2017). Grain legume production and use in European agricultural systems. Advances in Agronomy 144: 235-303. Linkki julkaisuun



Korhonen K., Mäki, M. & Muilu, T. (2023). Tuottajien näkökulmia palkokasvin viljelyyn Suomessa. [Abstract in English: Producers’ perspectives on legume farming in Finland]. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 18/2023. Natural Resources Institute Finland. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-380-628-3

Liu, F. (2022). Bioaccessibility of folate in cereals and legumes: the role of endogenous vitamers. Doctoral dissertation. University of Helsinki, Finland. http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-8709-3

Korhonen, K. (2023). Perspectives on sustainable food systems and their development in Northern Ostrobothnia, Finland. Doctoral dissertation. University of Oulu, Finland. http://www.urn.fi/URN:ISBN:978-952-380-772-3

Hietala, S. (2023). Environmental life cycle assessment of livestock production: the applicability of IPCC and PEFCR methods to Finnish production. Doctoral dissertation. University of Oulu, Finland. http://urn.fi/urn:isbn:9789526239125

Hietala, S., Usva, K., Vieraankivi, M-L., Vorne, V., Nousiainen, J. & Leinonen, I. (2023). Environmental sustainability of Finnish pork production: life cycle assessment of climate change and water scarcity impacts. International Journal of Life Cycle Assessment 29, 483–500. https://doi.org/10.1007/s11367-023-02258-7

Tammi R, Kaartinen NE, Harald K, Maukonen M, Tapanainen H, Smith-Warner SA, Albanes D, Eriksson JG, Jousilahti P, Koskinen S, Laaksonen MA, Heikkinen S, Pitkäniemi J, Pajari AM, Männistö S. (2024) Partial substitution of red meat or processed meat with plant-based foods and the risk of colorectal cancer. European Journal of Epidemiology 39, 419–428. https://doi.org/10.1007/s10654-024-01096-7

Tammi R, Männistö S, Maukonen M, Kaartinen NE. (2023). Whole grain intake, diet quality and risk factors of chronic diseases: results from a population-based study in Finnish adults. European Journal of Nutrition 63, 397–408. https://doi.org/10.1007/s00394-023-03272-z

Tammi R, Männistö S, Reinivuo H, Tapanainen H, Rautanen J, Kaartinen NE. (2023). The relation of whole grain surrogate estimates and food definition to total whole grain intake in the Finnish adult population. European Journal of Nutrition 62, 1821–1831. https://doi.org/10.1007/s00394-023-03119-7

Suikki T, Maukonen M, Kaartinen NE, Harald K, Bäck S, Sares-Jäske L, Härkänen T, Koskinen S, Jousilahti P, Pajari AM, Männistö S. (2023). Associations of EAT-Lancet Planetary Health Diet or Finnish Nutrition Recommendations with changes in obesity measures: a follow-up study in adults. Food & Nutrition Research 67. https://doi.org/10.29219/fnr.v67.9107