Miksi palkokasvit kiinnostavat juuri nyt? Suosittu yleisöluentosarja tulee taas – seuraa etäyhteyksin!
Papuja pallon parhaaksi -yleisöluentosarjassa puidaan palkokasvien roolia monenlaisten ympäristö- ja yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Kuljemme palkokasvien matkassa pellolta pöytään ja tutkimme keinoja, joilla nämä runsaasti proteiinia sisältävät kasvit voivat parantaa ympäristön ja ihmiskunnan terveyttä ja hyvinvointia. Tilaisuudet ovat avoimia ja ilmaisia kaikille kiinnostuneille.
Seuraa yleisöluentosarjaa verkossa suorana tai katso tallenteena! Voit myös osallistua keskusteluun ja lähettää mieltäsi askarruttavat kysymykset asiantuntijoiden pohdittavaksi. Ilmoittautumisen jälkeen saat heti sähköpostiisi linkin yleisöluentosarjan seuraamiseen ja ohjeet keskusteluun osallistumiseen. Jokaiseen iltaan tulee ilmoittautua erikseen. Ilmoittautuminen on auki jokaisen illan alkuun saakka.
Maanantai 20.9.2021 klo 17-19
Ruokakulttuuri ja kuluttajat: Palkokasvit ja muut kasviproteiinit lautasillamme
Yleisöluentosarjan ensimmäisenä iltana sukellamme ruokakulttuurin ja kuluttajien pariin. Miten palkokasvit ja muut kasviproteiinit maistuvat suomalaisille eilen, tänään ja huomenna? Kasvisten käyttöä olisi varaa lisätä Suomessa – mutta miten tämä asettuu suomalaiseen ruokakulttuuriin ja mitkä asiat kulttuurissamme voivat auttaa tässä muutoksessa? Mitä asioita historia voi meille opettaa joukkoruokailun merkityksestä uusien ruokailutottumusten tapailun äärellä?
Palkokasveista osana arkipäiväistä ruokalautastamme ovat keskustelemassa ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä, aistittavan laadun yliopistotutkija Antti Knaapila ja ruokakulttuurin ja ravitsemuskasvatuksen yliopistonlehtori Kaija Rautavirta. Illan puheenjohtajana toimii kehittämispäällikkö Maija Soljanlahti Marttaliitosta.
Katso tilaisuuden tallenne tästä:
Ohjelma:
- 17:00 Tilaisuuden avaus
Maija Soljanlahti, Marttaliitto - 17:10 Miten kasvipainotteisuuden lisääminen asettuu suomalaiseen ruokakulttuuriin ja mitkä asiat tukevat sitä?
Johanna Mäkelä, Helsingin yliopisto - 17:35 Kuluttajien suhtautuminen uusiin kasviproteiinituotteisiin
Antti Knaapila, Helsingin yliopisto - 18:00 Historiallinen näkökulma joukkoruokailuun ja palkokasvien käyttöön
Kaija Rautavirta, Helsingin yliopisto - 18:25 Keskustelu
- 19:00 Tilaisuus päättyy
Maanantai 4.10.2021 klo 17-19
Eläin- ja kasviproteiinien laatu
Yleisöluentosarjan toisena iltana pohdimme, mikä tekee proteiinista laadukkaan ja miten eläin- ja kasviproteiinit eroavat toisistaan. Elintarvikkeiden valmistus on tasapainottelua tuotteen rakenteen, maun ja ravitsemuksellisen laadun välillä – miten eri valmistusmenetelmät vaikuttavat kasviproteiinien ravitsemukselliseen arvoon? Lehmien ruokinnalla voidaan vaikuttaa suuresti maidon ravitsemukselliseen laatuun – voitaisiinko maidosta räätälöidä entistä terveellisempää?
Eläin- ja kasviproteiinien laadusta ovat keskustelemassa ravitsemustutkija Essi Päivärinta, elintarvikekemian professori Vieno Piironen ja kotieläinten ravitsemuksen tutkija Marjukka Lamminen. Keskustelua vetää johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitosta.
Katso tilaisuuden tallenne tästä:
Ohjelma:
- 17:00 Tilaisuuden avaus
Marleena Tanhuanpää, Elintarviketeollisuusliitto - 17:10 Proteiinien ravitsemuksellinen laatu
Essi Päivärinta, Helsingin yliopisto - 17:35 Kasviproteiinituotteet – Rakenteen ja ravitsemuksellisen laadun tasapaino
Vieno Piironen, Helsingin yliopisto - 18:00 Lehmien ruokinnan vaikutus maidon ravitsemukselliseen arvoon
Marjukka Lamminen, Helsingin yliopisto - 18:25 Keskustelu
- 19:00 Tilaisuus päättyy
Maanantai 18.10.2021 klo 17-19
Papupolitiikka ja -talous: Maatalous, elintarviketeollisuus, kuluttajat
Yleisöluentosarjan kolmantena iltana paneudumme politiikkaan ja talouteen, jotka ohjailevat sitä, mitä ja miten ruokaa tuotetaan ja kulutetaan Suomessa ja maailmalla. Mikä on palkokasvien merkitys suomalaiselle maataloudelle ja maanviljelijälle nyt ja tulevaisuudessa? Ruokavalioita pyritään meillä ja maailmalla muuttamaan entistä kasvispainotteisemmiksi – miten tämä vaikuttaa taloudellisesti ruokajärjestelmään? Entä mitä ovat ne lukuisat poliittiset strategiat, joilla pyritään edistämään palkokasvien viljelyä ja käyttöä elintarvikkeina ja rehuina?
Papupolitiikasta ja -taloudesta ovat keskustelemassa ympäristöjohtaja Liisa Pietola, maatalousekonomian tutkimusprofessori Heikki Lehtonen ja maaseutututkimuksen johtava tutkija Toivo Muilu. Illan puheenjohtajana on Pekka Lehtinen, joka toimii tiiminvetäjänä VTT:llä.
Katso tilaisuuden tallenne tästä:
Ohjelma:
- 17:00 Tilaisuuden avaus
Pekka Lehtinen, VTT - 17:10 Palkokasvien merkitys suomalaiselle maataloudelle: mahdollisuudet, uhat, kehityskohteet
Liisa Pietola, MTK - 17:35 Ruokavaliomuutosten taloudelliset vaikutukset ruokajärjestelmässä
Heikki Lehtonen, Luonnonvarakeskus - 18:00 Palkokasvien tuotannon ja käytön edistäminen suunnitelmien ja strategioiden avulla
Toivo Muilu, Luonnonvarakeskus - 18:25 Keskustelu
- 19:00 Tilaisuus päättyy
MUUTOKSET ESITYSTEN OTSIKOIHIN OVAT MAHDOLLISIA.
Tapahtuma on osa Tutkitun tiedon teemavuotta.
Yleisöluentosarjan toteuttavat yhteistyössä:
Minulta meni ensimmäinen luento valitettavasti ohi. Eihän luennosta ole olemassa tallennetta?
Hei! Mukava kuulla, että luentosarjamme kiinnostaa 🙂 Ensimmäisen illan tallenne on katsottavissa Youtubessa: https://youtu.be/BTlz3qxaqe0 Linkki löytyy myös tästä tapahtumailmoituksesta ja päivitämme siihen myös muiden iltojen tallennelinkit aina muutama päivä tilaisuuksien jälkeen.