Leg4Life-hankkeen politiikkasuosituksen julkaisutilaisuus

Kotimaiset palkokasvit edistävät kestävää ruokajärjestelmää.

Aika: keskiviikko 17.5.2023 klo 09.30–12.00, aamukahvi 09.00 alkaen
Paikka: Helsingin yliopisto, Metsätalo, Sali 1, Unioninkatu 40, Helsinki (karttalinkki)

Tilaisuuden verkkolähetystä voi seurata myös etäyhteydellä.

Ilmastokriisi, luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja elintasosairauksien yleistyminen haastavat nykyiset tapamme tuottaa ja kuluttaa ruokaa. Härkäpapu, herne ja apila ovat kotimaisia palkokasveja, joilla voidaan edistää ihmisen terveyttä sekä ympäristön ja talouden kestävyyttä. Jotta palkokasvien viljely ja käyttö lisääntyisi Suomessa, on päätöksenteolla tuettava koko ruokajärjestelmää.

Olemme Leg4Life (Palkokasveilla kohti kestävää ruokajärjestelmää ja terveyttä) -hankkeessa tutkineet vuodesta 2019 alkaen kotimaisen palkokasvituotannon ja palkokasvien käytön haasteita ja ratkaisumahdollisuuksia. Kokosimme tähänastiset tulokset politiikkasuositukseksi, jonka julkaisemme 17.5. pidettävässä tilaisuudessa.

Kerromme tilaisuudessa viimeisimpään tutkimustietoon perustuen

  • Palkokasvien hyödyntämiselle suosiollisten olosuhteiden luomisesta Suomeen
  • Palkokasvien viljelyn ja elintarvikekäytön mahdollisuuksien parantamisesta, ja
  • Palkokasvien osuuden lisäämisestä ruokavalioissa.

Ohjelma:

09.00Aamukahvi
09.30Tilaisuuden avaus & politiikkasuosituksen julkistus: Luodaan Suomeen palkokasvien hyödyntämiselle suosiolliset olosuhteetAnne-Maria Pajari, Helsingin yliopisto
09.50Kommenttipuheenvuoro – Jaana Husu-Kallio, kansliapäällikkö, maa- ja metsätalousministeriö
10.00Palkokasviviljelyn mahdollisuuksien parantaminenAila Vanhatalo, Helsingin yliopisto; Sanna Hietala, Luonnonvarakeskus; Kirsi Korhonen, Luonnonvarakeskus.
10.20Kommenttipuheenvuoro – Gunta Cirule, viljelypäällikkö, Apetit Ruoka Oy
10.30 Kysymyksiä ja keskustelua
10.40Tauko
10.50Palkokasvien elintarvikekäytön mahdollisuuksien parantaminenKirsi Jouppila, Helsingin yliopisto; Susanna Kariluoto, Helsingin yliopisto; Hanna Konttinen, Helsingin yliopisto
11.10Kommenttipuheenvuoro – Johanna Mäkelä, Helsingin yliopisto
11.20Palkokasvien osuuden lisääminen ruokavalioissaNiina Kaartinen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos; Sari Bäck, Helsingin yliopisto; Chiara Lombardini, Helsingin yliopisto
11.40Kommenttipuheenvuoro – Maijaliisa Erkkola, Helsingin yliopisto
11.50Kysymyksiä ja keskustelua
12.00Päätössanat – Anne-Maria Pajari, Helsingin yliopisto

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Tilaisuus on kaikille avoin. Voit vielä ilmoittautua seuraamaan tilaisuutta etäyhteydellä. Paikan päälle Metsätaloon tulijoiden ilmoittautuminen on jo päättynyt. Ilmoittaudu tilaisuuteen tämän linkin kautta.

Tervetuloa!

Katso tilaisuuden tallenne tästä:

Tilaisuuden toteuttavat yhteistyössä:

Jaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *