Uudistuneet pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkaistiin kesäkuussa 2023, ja ne huomioivat terveysnäkökohtien lisäksi kestävyyden aiempaa laajemmin. Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) valmistelee uusia kansallisia ravitsemussuosituksia pohjautuen pohjoismaisiin suosituksiin.
Strategisen tutkimuksen neuvoston hankkeet Reilu ruokamurros (Just food) ja Palkokasveilla kohti kestävää ruokajärjestelmää ja terveyttä (Leg4Life) ovat vuodesta 2019 alkaen tutkineet ruokajärjestelmän mahdollisuuksia ja keinoja siirtymässä kohti terveellisempää ja kestävämpää ruokajärjestelmää.
Tässä tilaisuudessa julkaisemme hankkeiden yhteisen ravitsemussuositusten uudistustyöhön liittyvän politiikkasuosituksen ”Ruokavaliot ovat osa terveys- ja ympäristöhaasteiden ratkaisua – uudet ravitsemussuositukset tukevat kestävyyssiirtymää”.
Tervetuloa kuulemaan suosituksiamme! Kysymyksiä ja kommentteja on mahdollista esittää tilaisuuden chatissa.
Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Tilaisuutta ei tallenneta. Esityskieli on suomi.
Ohjelma
Tilaisuuden puheenjohtajana toimii apulaisprofessori Anne-Maria Pajari Helsingin yliopistosta.
Klo 09.00 Tilaisuuden avaus
Pääjohtaja Markku Tervahauta, THL
Klo 09.10 Politiikkasuosituksen taustalla olevien hankkeiden puheenvuorot
Minna Kaljonen (Just food), Suomen ympäristökeskus, ja Anne-Maria Pajari (Leg4Life), Helsingin yliopisto
Klo 09.15 Politiikkasuositus
- Uudistuvat kansalliset ravitsemussuositukset, Satu Männistö, THL
- Ruokavalioiden muutoksia tuetaan laajalla keinovalikoimalla, Laura Paalanen, THL
- Ravitsemusta seurataan kaikissa väestöryhmissä, Niina Kaartinen, THL
Kysymyksiä ja keskustelua
Klo 9.45 Kommenttipuheenvuoro
Arja Lyytikäinen, Valtion ravitsemusneuvottelukunta
Klo 9.55 Paneelikeskustelu ruokavalioiden muutoksia tukevista keinoista
Klo 10.25 Loppupuheenvuoro
Sirpa Sarlio, sosiaali- ja terveysministeriö
Klo 10.30 Tilaisuus päättyy