Politiikkasuosituksen julkistustilaisuus 7.11.2024: Palkokasvien viljely ruoaksi ja rehuksi vahvistaa ruokaturvaa ja huoltovarmuutta

Aika: to 7.11.2024 klo 11:30-13:50
Paikka: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasali, Hallituskatu 1, Helsinki (karttalinkki) ja etäyhteys

Lue tilaisuudessa julkistettu politiikkasuositus tästä. Tilaisuuden tallenne on julkaistu ja on katsottavissa 22.11.2024 saakka. Löydät tallenteen tämän julkaisun lopusta.

Kotimaisen ruoantuotannon kestävyyttä ja huoltovarmuutta haastavat riippuvuus fossiilienergialla tuotetuista typpilannoitteista ja täydennysvalkuaisrehujen heikko omavaraisuus. Palkokasvien typensidonnan hyödyntäminen ruokajärjestelmässä monipuolistaa kasviproteiinilähteitä, vähentää ympäristöpäästöjä ja lisää luonnon monimuotoisuutta. Tämä edellyttää palkokasvien viljelyn ja käytön aktiivista kehittämistä.

Olemme Leg4Life (Palkokasveilla kohti kestävää ruokajärjestelmää ja terveyttä) -hankkeessa tutkineet vuodesta 2019 alkaen kotimaisen palkokasvituotannon ja palkokasvien käytön haasteita ja ratkaisumahdollisuuksia. Kokosimme tähänastiset palkokasvien viljelyä ja rehukäyttöä koskevat tulokset politiikkasuositukseksi, jonka julkistamme 7.11.2024 pidettävässä tilaisuudessa.

Kerromme tilaisuudessa tutkimustietoon perustuen suosituksemme

  • Palkokasvituotannon lisäämiseksi Suomessa
  • Tuontivalkuaisen korvaamiseksi kotimaisilla palkokasvirehuilla
  • Palkokasvien viljelyä edistävien kannustimien ja työkalujen luomiseksi viljelijöitä varten

Ohjelma:

11.30Kahvitarjoilu
11.50Kahvien lomassa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tervehdys, viestintäjohtaja Kati Mikkola
12.00Tilaisuuden avaus
Anne-Maria Pajari, Helsingin yliopisto
(tilaisuuden verkkolähetys käynnistyy)
Politiikkasuosituksen julkistus
Aila Vanhatalo, Helsingin yliopisto
Kommenttipuheenvuoro
Auli Väänänen, Maa- ja metsätalousministeriö
 Moninkertaistamme palkokasvien tuotannon Suomessa
Asko Simojoki ja Fred Stoddard, Helsingin yliopisto
Kommenttipuheenvuoro
Heidi Siivonen, MTK
Korvaamme tuontivalkuaisen kotimaisilla palkokasvipohjaisilla rehuraaka-aineilla
Anni Halmemies-Beauchet-Filleau, Helsingin yliopisto ja Sanna Hietala, Luonnonvarakeskus
Kommenttipuheenvuoro
Johanna Daka, Hankkija
Luomme pitkäjänteisiä kannustimia ja työkaluja palkokasvien viljelyyn
Kirsi Korhonen, Luonnonvarakeskus
Kommenttipuheenvuoro
Taneli Marttila, A-Rehu
Kysymyksiä ja keskustelua
Päätössanat
Anne-Maria Pajari, Helsingin yliopisto
13.50Tilaisuus päättyy

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tilaisuuden tallenne julkaistaan tällä nettisivulla tilaisuuden jälkeen ja se on katsottavissa 2 viikon ajan.

Tervetuloa kuulemaan suosituksiamme!

Katso tilaisuuden tallenne tästä:

Tilaisuuden toteuttavat yhteistyössä:

Jaa

Kommentit artikkelista “Politiikkasuosituksen julkistustilaisuus 7.11.2024: Palkokasvien viljely ruoaksi ja rehuksi vahvistaa ruokaturvaa ja huoltovarmuutta

  1. Kun siipikarjantuotannosta ollaan siirtymässä soijattomaan rehuun, miksi ravitsemussuosituksissa kuitenkin vedotaan soijankäyttöön (lajikattoon), kun siipikarjanlihaan halutaan rajoituksia ja ei oteta huomioon siipikarjanlihan hyvää ravintoarvoa, ja siipikarjanlihan käytöstä ei tunneta ravitsemuksellisia haittoja?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *