Aika: to 7.11.2024 klo 11:30-13:50
Paikka: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasali, Hallituskatu 1, Helsinki (karttalinkki) ja etäyhteys
Lue tilaisuudessa julkistettu politiikkasuositus tästä. Tilaisuuden tallenne on julkaistu ja on katsottavissa 22.11.2024 saakka. Löydät tallenteen tämän julkaisun lopusta.
Kotimaisen ruoantuotannon kestävyyttä ja huoltovarmuutta haastavat riippuvuus fossiilienergialla tuotetuista typpilannoitteista ja täydennysvalkuaisrehujen heikko omavaraisuus. Palkokasvien typensidonnan hyödyntäminen ruokajärjestelmässä monipuolistaa kasviproteiinilähteitä, vähentää ympäristöpäästöjä ja lisää luonnon monimuotoisuutta. Tämä edellyttää palkokasvien viljelyn ja käytön aktiivista kehittämistä.
Olemme Leg4Life (Palkokasveilla kohti kestävää ruokajärjestelmää ja terveyttä) -hankkeessa tutkineet vuodesta 2019 alkaen kotimaisen palkokasvituotannon ja palkokasvien käytön haasteita ja ratkaisumahdollisuuksia. Kokosimme tähänastiset palkokasvien viljelyä ja rehukäyttöä koskevat tulokset politiikkasuositukseksi, jonka julkistamme 7.11.2024 pidettävässä tilaisuudessa.
Kerromme tilaisuudessa tutkimustietoon perustuen suosituksemme
- Palkokasvituotannon lisäämiseksi Suomessa
- Tuontivalkuaisen korvaamiseksi kotimaisilla palkokasvirehuilla
- Palkokasvien viljelyä edistävien kannustimien ja työkalujen luomiseksi viljelijöitä varten
Ohjelma:
11.30 | Kahvitarjoilu |
11.50 | Kahvien lomassa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tervehdys, viestintäjohtaja Kati Mikkola |
12.00 | Tilaisuuden avaus Anne-Maria Pajari, Helsingin yliopisto (tilaisuuden verkkolähetys käynnistyy) |
Politiikkasuosituksen julkistus Aila Vanhatalo, Helsingin yliopisto | |
Kommenttipuheenvuoro Auli Väänänen, Maa- ja metsätalousministeriö | |
Moninkertaistamme palkokasvien tuotannon Suomessa Asko Simojoki ja Fred Stoddard, Helsingin yliopisto | |
Kommenttipuheenvuoro Heidi Siivonen, MTK | |
Korvaamme tuontivalkuaisen kotimaisilla palkokasvipohjaisilla rehuraaka-aineilla Anni Halmemies-Beauchet-Filleau, Helsingin yliopisto ja Sanna Hietala, Luonnonvarakeskus | |
Kommenttipuheenvuoro Johanna Daka, Hankkija | |
Luomme pitkäjänteisiä kannustimia ja työkaluja palkokasvien viljelyyn Kirsi Korhonen, Luonnonvarakeskus | |
Kommenttipuheenvuoro Taneli Marttila, A-Rehu | |
Kysymyksiä ja keskustelua | |
Päätössanat Anne-Maria Pajari, Helsingin yliopisto | |
13.50 | Tilaisuus päättyy |
Muutokset ohjelmaan mahdollisia.
Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tilaisuuden tallenne julkaistaan tällä nettisivulla tilaisuuden jälkeen ja se on katsottavissa 2 viikon ajan.
Tervetuloa kuulemaan suosituksiamme!
Katso tilaisuuden tallenne tästä:
Tilaisuuden toteuttavat yhteistyössä:
Kun siipikarjantuotannosta ollaan siirtymässä soijattomaan rehuun, miksi ravitsemussuosituksissa kuitenkin vedotaan soijankäyttöön (lajikattoon), kun siipikarjanlihaan halutaan rajoituksia ja ei oteta huomioon siipikarjanlihan hyvää ravintoarvoa, ja siipikarjanlihan käytöstä ei tunneta ravitsemuksellisia haittoja?